Bőrgyógyászati vizsgálatok

 

Az általános bőrgyógyászati vizsgálat része a kórelőzmény felvétele és a bőrelváltozások megtekintése, melynek alapján a kórisme nagyrészt felállítható. Az így kimondott diagnózis megerősítésére vagy pontosítására, illetve más betegségek kizárására időnként egyéb vizsgáló módszereket is alkalmazunk.

 

bőrmikroszkópos vizsgálat
Bőrmikroszkóp

Bőrmikroszkóp (dermatoszkóp)

Az anyajegyek és más bőrdaganatok vizsgálatára szolgál, az utóbbi években nagy fejlődésen ment át ez a technika. Használatával sokkal biztosabban el lehet különíteni a jó- és rosszindulatú elváltozásokat. Lehetőség van a bőrmikroszkópos kép számítógépes rögzítésére és elemzésére (videodermatoszkóp, digitális dermatoszkóp).

 

anyajegy / melanoma / bőrrák szűrővizsgálat

 

A bőrfelület megtekintéséből és bőrmikroszkópos vizsgálatából áll. Az időben felfedezett bőrrákok gyakorlatilag száz százalékban gyógyíthatók. Részletesebben a szűrővizsgálatról.

 

mintavétel

 

Leggyakrabban a bőrről-körömről veszünk mintát (kaparékot) a gombás fertőzés igazolására. Valamivel ritkábban a nyálkahártyákról nyerünk váladékot annak érdekében, hogy a kórokozót pontosan azonosítsuk. A gombavizsgálat részletesebben

 

rátevéses allergia-teszt („epicutan bőrpróba”)

 

Ezt a vizsgálatot úgy végezzük, hogy 33-féle anyagot kis kamrákban a páciens hátára ragasztunk. Az eredményt 24, 48, 72 óra múlva olvassuk le (időnként egy hét elteltével is leolvassuk az eredményeket). Számos egyéb allergiavizsgálat is létezik, de hogy melyikre van szükség, azt csak az általános bőrgyógyászati vizsgálat alapján lehet eldönteni.

 

laboratóriumi vizsgálatok

 

Vérvételből számtalan különböző paramétert nyerhetünk. Az eredmények egyrészt utalhatnak a bőrbetegségek belső szervi hátterére, másrészt szükségesek egyes gyógyszerek szedése esetén a mellékhatások kizárására.

 

Bizonyos anyagokkal (például élelmiszerekkel) szembeni allergiát is vizsgálhatunk vérvétellel.

 

Talán a legfontosabb: a kórelőzmény felvétele

 

Ez egy sokszor félreértett, ugyanakkor rendkívül fontos dolog, ezért erről külön oldalt készítettünk: anamnézis