Vírus-szemölcs? Hólyag?

márc 27, 2017 | Az orvos válaszol | 0 hozzászólás

Hólyagok a hason

A kérdés

10 napos nyaralás után a nemi szervem körül, a has alatti részen pattanásszerű kiütéseket találtam a szeméremszőrzetem vonalában. Közelebbről megnézve olyan, mintha hólyagok lennének. Időnként enyhén viszketnek. Nem tudom, hogy vonhatok-e párhuzamot a nyaralással, testi kapcsolatom nem volt ez idő alatt.
Kérem, segítsen, mit tegyek?

Válasz (megjelent 2008 szeptemberében az Informed portálon)

Forduljon bőrgyógyászhoz.

Kommentár

A legnehezebb helyzet az „orvosválaszol” rovatokban, amikor azt kell mondani, hogy forduljon orvoshoz. Nem jó a válaszolónak sem, hiszen – bármily meglepő is – több gondolkodást igényel, mint amikor egyértelmű helyzetben, egyértelmű kérdésre egyértelmű választ lehet adni, mert ehhez végig kell gondolni, hogy valóban nem lehet-e valami érdemlegeset az Interneten át is válaszolni.

Sajnos itt már a kérdéssel is sok gond van. Az egyik probléma mindjárt az a kifejezés, hogy „olyan, mintha hólyagok lennének”. A bőrgyógyász számára a hólyag az, amiben folyadék van. Hogy van-e benne folyadék vagy nincs, azt nem nehéz eldönteni – de akkor mit jelent az „olyan, mintha” kitétel? Valószínűleg egyébként arra gondol a kérdező, hogy sima a felszíne. De akkor jobb lett volna azt írni.

A „pattanásszerű” kifejezés sem egészen világos. Lehet, hogy arra gondol a kérdező, hogy sárgás a színe? (A pattanásban lévő genny miatt). Vagy a méretére gondol? Akkor ez azt jelentheti, hogy a növedékek mérete 2-4 mm lehet. Arra is utalhat, hogy gyulladásos elváltozásról van szó, de valószínűleg nem erre gondolt a kérdező.

Ha feltételezzük, hogy végül is azt akarta írni, hogy 2-4 mm-es sárgás növedékek vannak az alhason, akkor már fel lehet tételezni, hogy vírus-szemölcsökről van szó. Ezek kezelése azonban egyelőre nem egyszerű feladat, ugyanis az ilyen vírusokat pusztító gyógyszer egyelőre nem létezik, így csak mindenféle kerülő utak állnak rendelkezésre, mint például a vírusok által megfertőzött hámsejtek elpusztítása vagy eltávolítása, a szervezet védekezésének fokozása, stb.

Mindenesetre a vírus-szemölcsök nem hólyagosak, bennük folyadék/váladék/genny nem szokott lenni. Így hát a jószándékú hasonlat („olyan, mintha hólyag lenne”), inkább fejtörést okoz, mint igazán segítene.