Mi a kozmetológus?

júl 1, 2016 | Egyéb írások | 0 hozzászólás

Kozmetológus-bőrgyógyász

Ha körülnézünk az Interneten, láthatjuk, hogy vannak bőrgyógyászok, akik úgy szerepelnek a honlapjukon, hogy „bőrgyógyász”, vagy „bőrgyógyász szakorvos”, mások úgy, hogy „bőrgyógyász-kozmetológus”, megint mások pedig „a bőrgyógyászat, kozmetológia és nemi betegségek szakorvosa”, néha pedig még azt is láthatjuk, hogy „bőrgyógyász-venerológus”.

Mi a különbség a bőrgyógyász és a kozmetológus között?

A fenti elnevezések ugyanazt a szakvizsgát takarják. Az orvosi egyetem elvégzése után 4-5 éves szakorvosképzés következik, melyet gyakorlati és elméleti vizsgák zárnak le. Ezen vizsgák letétele után jogosult az orvos a „bőrgyógyászat, nemibetegségek és kozmetológia szakorvosa” cím viselésére.

Magyarországon tehát mindenkinek ugyanolyan szakvizsgája van. Hogy nem egyformán hirdetik magukat a bőrgyógyászok, annak több oka van:

  • A szakvizsga neve hosszú, ezért rövidítik
  • Ha már rövidítik, azt hagyják meg, amivel a legszívesebben foglalkoznak. Ha például valaki kevésbé szívesen foglalkozik kozmetológiával, akkor azt írja ki magáról, hogy „bőr- és nemigyógyász”
  • Sok páciens idegenkedik elmenni olyan rendelésre, ahol nemibetegeket is ellátnak, ezért van bőrgyógyász, aki ezt inkább nem írja ki. (Az idegenkedést egyébként nehéz megérteni, hiszen a nemibetegségeket éppen azért hívják így, mert csak nemi kapcsolat útján terjednek, így teljesen veszélytelenek mondjuk a mellette ülő másik páciensre.)

Hogy ne legyen ilyen egyszerű…

Sok országban a kozmetikust hívják kozmetológusnak, sőt, tágabb értelemben az összes szépségipari szakmát beleértik a „kozmetológia”-ba (fodrász, manikűrös, stb).

Magyarországon néhány éve létezik főiskolai képzés a kozmetikusok részére. A főiskolát végzett kozmetikusok egy része szeretné (és kezdi is) kozmetológusnak nevezni önmagát.

Egyelőre Magyarországon „hivatalosan” orvosok hívhatják magukat kozmetológusnak, de ezen a téren is inkább várható a helyzet áttekinthetetlenné válása, mint letisztulása.

Diploma, szakvizsga

Egyre közeledik az az idő, amikor azt kell tanácsolnom, hogy aki bőrgyógyászhoz fordul, nézzen utána, hogy valóban orvoshoz kerül-e. Gyanús esetben akár a diploma és a szakvizsga-bizonyítvány másolatát is el lehet kérni, vagy a helyi ÁNTSz-nél lehet érdeklődni.

Nemrégen járt nálam egy páciens, akit eddig „bőrgyógyász” kezelt, legalábbis ő abban a tudatban volt. Az illető „bőrgyógyász” hölgy a saját nappalijában rendelt, koráról annyit lehet tudni, hogy legfeljebb 25 éves lehet, de inkább kevesebb. Ez nyilvánvalóan képtelenség: mire valaki leteszi a szakvizsgát, majd kialakítja a magánrendelést, addigra 30 évesnek legalább lennie kell (18 éves korban érettségizik + 6 év egyetem + 4 év szakvizsga +1-2 év, mert a vizsgák sem alkalmazkodnak a születésnaphoz).

Utánanézve kiderült, hogy az illető „szakember” egy néhány hónapos természetgyógyászati tanfolyamon tanult bőrgyógyászatot (is), és szájhagyomány útján hagyta terjedni, hogy ő most már bőrgyógyász.

Mi tehát a kozmetológus?

Röviden összefoglalva: Olyan bőrgyógyász szakorvos, aki szívesen foglalkozik kozmetológiával (pl. a pattanásos bőrrel, jóindulatú növedékekkel, ráncokkal és egyéb szépséghibákkal). Az AnteMed Poliklinikán ezeket a területeket szükség esetén közösen látjuk el sebész munkatársammal.