Bőrgyógyász válaszol – ekcéma, fertőzés, szteroid

márc 27, 2017 | Az orvos válaszol | 0 hozzászólás

Ekcéma – allergia – szteroid

Az ekcémával kapcsolatban nagyon sok a visszatérő kérdés (az Interneten és a rendelésen is). Az alábbi kérdést valójában a 2-3 leggyakoribb kérdésből állítottam össze, de egyébként körülbelül így szoktak elhangzani.

A kérdés

Kisfiam (2 éves) hetek óta kiütéses. Elvittem az orvoshoz, aki azt mondta, ekcéma és felírt többféle kenőcsöt. Ezeket azonban nem mertem rákenni, mert úgy láttam, szteroidot tartalmaznak, úgyhogy egyelőre Canestennel kezelem. Már az öblítőt is lecseréltük, de változatlanul vakarózik. Azt is olvastam, hogy allergiás eredetű az ekcéma. Miért nem végeznek akkor nála vérvizsgálatot allergiára?

A válasz

A leírás alapján nagy valószínűséggel úgynevezett atópiás ekcémáról van szó. Ezt nem gomba okozza, a Canesten pedig gombaellenes krém, így jelentős javulás nem várható tőle. Némi jobbulás előfordulhat, ugyanis az ekcéma száraz bőrrel jár, és ha a bőr szárazságát csökkentjük, az ekcéma is javulhat. Erre valamelyest akármilyen krém alkalmas – akár még a Canesten is-, de sokkal jobb eredményt lehet elérni kifejezetten az ekcémás bőr ápolására szánt testápolókkal. Az is igaz, hogy a bőrön elszaporodó baktériumok is ronthatják az ekcémát, de ezekre a Canesten nem hat. Egyébként a kisgyermekeknél ritka az olyan gombás fertőzés, ami ekcémával összetéveszthető lenne (ez inkább felnőtteken fordul elő).

A szteroidokkal valóban némi óvatosság szükséges, a magam részéről igyekszem a minimálisra csökkenteni a használatukat. Ennek többféle módja is van, a rendelésen rendszeresen majdnem fél órát beszélgetünk erről az első alkalommal. A rövid ideig kis felületre alkalmazott szteroidos krémnek gyakorlatilag nincs mellékhatása. A legtöbb bajt a tervszerűtlen kezelés okozza. Enyhébb esetekben teljesen el is lehet kerülni a szteroidok használatát. A fenti kérdésben említett többféle felírt készítmény közül egyébként valószínűleg csak az egyik tartalmaz szteroidot.

Allergia

Az ekcémás gyerekek egy részénél deríthető csak ki olyan dolog, amire allergiás. Ez a legtöbbször élelmiszer. Ritkábban okozza az ekcéma rosszabbodását a bőrre rákerülő anyag (öblítő, stb). Általában az öblítő és más hasonló dolgok sokkal gyakrabban kerülnek gyanúba, mint az indokolt lenne. Miután könnyen elhagyható, ez végül is nem baj.

Összességében tehát azt mondhatjuk, hogy az esetek nagyobbik felében nem deríthető ki kiváltó allergén, néha élelmiszer azonosítható és még ennél is ritkább, hogy a bőrre kerülő vegyi anyag legyen minden baj okozója.

Természetesen minden esetben megpróbáljuk kideríteni a kiváltó tényezőt, de az esetek nagyobb részében – különösen az enyhébb esetekben – nem érdemes erőltetni a nyomozást, fontosabb például a megfelelő testápolási és kezelési terv kidolgozása.

Allergiavizsgálat vérből

A vérvizsgálatok az úgynevezett “azonnali” típusú allergiára nyújtanak információt (ilyen például a csalánkiütés). Az ekcéma azonban “késői” típusú, ami azt jelenti, hogy a vérből gyakorlatilag nem lehet kimutatni.

Mit tehet a bőrgyógyász?

  • a pillanatnyi bőrállapothoz meg tudja tervezni a kezelést
  • a kiegészítő kezelésekkel minimálisra csökkentheti a gyógyszertartalmú krémek iránti igényt – ez nem ér véget a fürdetőkrém felírásával
  • segíthet válogatni az Interneten összeszedett információk között (sajnos az ekcémával kapcsolatos oldalak 90%-án található lényeges tévedés, félrefordítás, vagy félreérthető megfogalmazás).