Kék kód

márc 30, 2017 | Egyéb írások | 0 hozzászólás

Kék kód, code red, code black, stb.

Mostanában azzal szembesülünk, hogy pácienseink angol egészségügyi szakkifejezéseket kezdenek használni. Néha olyanokat, amelyeket sok amerikai sem ismer pontosan, vagy ha ismerik is, nem a mindennapi életből, hanem – ők is – filmsorozatokból.

A kék kód (code blue) és a kórházi filmsorozatok

Bár nagyon ritkán nézek tv-t, ez az egyik szó, ami már néhányszor megütötte a fülemet az (amerikai) kórházi zsargonból.

Mit is jelent ez a kifejezés? Tulajdonképpen egy előre meghatározott intézkedési tervet jelöl, ami sürgős esetekben (például szívmegállás esetén) lép életbe. Az intézkedési tervben többek között meghatározzák, hogy kiket kell értesíteni és hogyan.

Az ilyen kódok azonban Amerikában is kórházanként különböznek, és lehet, hogy aki egy kórházi sorozatban megjegyezte magának a „kék kód” fogalmát, a másik sorozatban már vörös kódot fog hallani. Más kórházak pedig számokat használnak a különböző sürgősségi helyzetek azonosítására. A „kék kód” viszonylag az elterjedtebb elnevezések közé tartozik, ezért használják a filmsorozatokban is. Dramaturgiailag is nagyon hasznos az ilyen kifejezés, hiszen egy kicsit titokzatos, ugyanakkor a szervezettséget érzékelteti, amit mindenki látni szeretne ilyenkor. Néhány ilyen kifejezés megtanulása után pedig a szorgalmas tv-néző bennfentesebbnek érezheti magát az egészségügy világában. Persze, ha valaki mégis kórházba kerül Amerikában, ne csodálkozzon, ha egészen más zsargont tapasztal.

Elgondolkodtató, hogy miközben az iskolában már néhány szavas leckék megtanítása néha akadályokba ütközik, az ilyen típusú kifejezések a tv révén gyorsan terjednek. Nem véletlen, hogy (megintcsak éppen Amerikában) sokat gondolkodnak azon, hogy hogyan lehetne a tv-sorozatokat arra használni, hogy hasznos ismereteket is közöljenek, hiszen ez vetekedhetne az iskolai oktatás hatékonyságával. Ez a szándék már régen érvényesül a gyerekműsorok esetében, de egyre inkább terjed a felnőtteknek szóló műsoroknál is. Ilyen szempontból különösen érdekesek lehetnek a kórházi sorozatok, hiszen éppen az egészségügy az a terület, ahol sok a teendő – nagyon kevés ismerettel rendelkeznek a frissen érettségizettek is (bár el kell ismerni, hogy például mindennapos pénzügyi ismeretek terén sem rózsás a helyzet).