Számítógépes anyajegyvizsgálat

márc 30, 2017 | Egyéb írások | 0 hozzászólás

Számítógépes anyajegyvizsgálat és a lelkiismeretes bőrgyógyász

A kérdés

…keresnék olyan lelkiismeretes bőrgyógyászt, aki speciális műszerrel tudja lefényképezni az anyajegyeket, s így dönt a sorsukról.

A válasz

Ezt ugyan nem tőlem kérdezték, hanem az nlcafén jelent meg, de eszembe juttatta, hogy ez is egy olyan dolog, amivel kapcsolatban sok a félreértés, érdemes lenne vele itt is foglalkozni.

A „speciális műszerrel végzett vizsgálat” itt a számítógépes anyajegy-vizsgálatot jelenti, amit sokféleképpen neveznek: videodermatoszkópia, digitális dermatoszkópia, számítógépes bőrmikroszkóp, és ezeknek a szavaknak mindenféle kombinációja, ráadásul néha latinosan vagy angolosan írva. Még az Interneten sem könnyű emiatt rákeresni. Bőrgyógyász körökben talán a videodermatoszkópia és a számítógépes anyajegyvizsgálat a két legelterjedtebb kifejezés.

Mi a videodermatoszkópia?

A lényege, hogy egy kamerával közvetlenül a számítógépbe visszük be az anyajegy (vagy bőrdaganat) felnagyított bőrmikroszkópos képét.

Előljáróban le kell szögeni, hogy nem attól lelkiismeretes a bőrgyógyász, hogy lefényképezi-e az anyajegyeket, vagy hogy számítógéppel vizsgálja-e. Az esetek nagy részében a szabad szemmel történő megtekintés is elegendő, ha pedig bőrmikroszkópot is használ az orvos, akkor az esetek legalább 90%-ában mindent megtett, amit érdemes.

Mire jó a számítógépes vizsgálat?

A számítógépes vizsgálat akkor indokolt, ha valakinek sok gyanús anyajegye van (különösen fontos ez, ha a családban már fordult elő melanoma). Ilyenkor ugyanis a számítógépen rögzítjük ezeket az anyajegyeket, így lehetőség van arra, hogy néhány hónap múlva újra vizsgálva a legkisebb változást is észleljük, ami rendkívül érzékenyen jelzi a rosszindulatúvá válást.

A kézi bőrmikroszkóp viszonylag olcsó berendezés, már 100 ezer forint alatt megvehető, így gyakorlatilag minden bőrgyógyásznak ott van az asztalán.

A számítógépes vizsgálathoz használt berendezés és szoftver viszont több millió forintnál kezdődik. Ennek megfelelően egész Magyarországon alig tucatnyi helyen érhető el („Nyugaton” sincs minden bőrgyógyásznak).

úgy is fogalmazhatunk, hogy míg a kézi bőrmikroszkóp forradalmasította az anyajegy-vizsgálatot és a bőrrák szűrővizsgálatokat, a számítógépes anyajegy-vizsgálat pedig a sok szabálytalan anyajeggyel rendelkezők vizsgálatát.

Saját tapasztalatom alapján azt mondhatom, hogy a hozzám fordulók esetében kb 90%-ban biztosan elegendő a kézi bőrmikroszkópos vizsgálat, és talán 1-2% az, ahol elengedhetetlen fontosságú a számítógépes elemzés. (A többi 8-9% az, akinél előnyös, de nem nélkülözhetetlen).