Vírusfertőzés – molluscum – kisgyerek

aug 2, 2017 | Az orvos válaszol | 0 hozzászólás

A kérdés (betű szerint idézzük)

Kislany unokam (2,5 eves) nemi szerven 14 darab szemolcsot szamolt a borgyogyasz. A muteti eltavolitast javasolta.
Tenyleg szukseges ez a beavatkozas vagy van egyeb lehetoseg is?

A válasz

Ebben a korban valószínűleg csak altatásban lehet megoldani a műtétet, úgyhogy a magam részéről megpróbálnám először a helyi kezelést.

A válasz részletesebben

A molluscum a bőr vírusfertőzéseinek egyik formája, apró félgömb alakú növedékekkel jár. A szó szoros értelmében nem szemölcs, de a vírusszemölcsökhoz hasonlóan viselkedik. A vírusokkal szemben ma még alig rendelkezünk gyógyszerrel, a molluscum vírus ellen pedig egyáltalán nem. Ennek ellenére jól kezelhető, bár – miután csak közvetett módszerek állnak rendelkezésre – néha sok türelem kell hozzá. A szemölcsöktől többek között abban különbözik, hogy az „érett” molluscumok belseje nem tömör, hanem egy kásaszerű anyag van benne.

A kásaszerű anyagot akár egy tűvel is ki lehet üríteni, és szerencsés esetben ezzel meg is oldódik a probléma. A kisebb, „éretlenebb” molluscumok esetében ez kevésbé működik, ilyenkor rádiófrekvenciás eszközzel vagy lézerrel lehet kezelni. A tűs módszert akár egy nagyobb gyerek is el tudja viselni, a másik két módszer felnőtteknek való. Kisgyerekeknél a műtét inkább csak altatásban oldható meg (pontosabban felszínes bódításban), ezért először a magam részéről megpróbálnám a helyi kezelést ecsetelővel.