Vírusos szemölcs – ecsetelők, krémek

márc 30, 2017 | Egyéb írások | 0 hozzászólás

 

Vírusos szemölcs – ecsetelők, krémek

 

A kérdés

A talpamon vírusos szemölcsöt vágott ki a sebész 2 hónapja. A seb szépen begyógyult, de most vettem észre, hogy újabb keletkezik! Megúszhatom az újabb vágást esetleg valamilyen krémmel vagy ecsetelővel?

A válasz

Megpróbálkozhat a patikában kapható szemölcsirtókkal.

Kommentár

A vírusos szemölcsök leggyakrabban a kézen és a lábon fordulnak elő, de bármelyik testtájon megjelenhetnek. A talpon lévők fájdalmasak is lehetnek, akár a járást is nehezíthetik. Ugyancsak kellemetlen például egy zenész páciensem esetében, akinek komolyan veszélyezteti megélhetését is az ujján lévő szemölcs. Most konyhán dolgozó páciensemet nem is említem…

Vírus-szemölcs

Vírusos szemölcs a kézen

Ezeket a szemölcsöket vírusok okozzák, amelyek a HPV – Humán Papilloma Vírusok – csoportjába tartoznak. Ezek ellen a vírusok ellen egyelőre nem létezik olyan gyógyszer, amely kiirtaná őket. Védőoltás már elérhető egyes HPV vírusok ellen, de ezek a bőr szemölcsök ellen nem védenek.

Ennek ellenére léteznek kezelések, amelyek alapvetően valamilyen „kerülő” úton irtják ki a szemölcsöt. Egyes szerek például azt használják ki, hogy a vírusok által megfertőzött hámsejtek gyorsabban osztódnak, és ezek a gyorsan oszló sejtek pusztítják, így beszűkítve a vírus életterét.

Más szerek gyulladást keltenek, így próbálva a szervezetet rávenni arra, hogy kilökjék a fertőzött szöveteket.

Az ecsetelők eredményessége sok mindentől függ, többek között attól, hol van a szemölcs, melyik vírus okozza, és hogy milyen nagy a szemölcs. A vaskosabb szemölcsök kezelésére például a recept nélkül kapható szerek kevéssé alkalmasak.

Ha az ecsetelők nem használnak, a szemölcsöket mechanikus úton is el lehet távolítani. Erre nem ajánlható a sebészi kimetszés szikével, mert ha a szemölcs a vonalas hegben újul ki, akkor az nagyon kellemetlen és nehezen eltávolítható a továbbiakban. Ugyanakkor léteznek speciális, erre (és hasonló feladatokra) kifejlesztett eszközök, amelyek nem hagynak vonalas heget.

A bőrgyógyászok gyakran alkalmaznak az eltávolításhoz rádiófrekvenciás eszközt, időnként lézert. A két módszer között a legtöbb esetben nincs lényeges különbség az eredményt tekintve.

A szemölcsöt tehát ki lehet irtani, de a vírust nem – csak abban bízhatunk, hogy a fertőzött hámsejtek (vagyis maga a szemölcs) eltávolításával a vírusok nagy részét is eltávolítjuk, a maradék néhány vírust pedig majd a szervezet „elintézi”. Sajnos azonban erre garanciát vállalni nem lehet, így a leggondosabb eltávolításnál is előfordulhat időnként kiújulás, bár alapos munkával ezek száma csökkenthető. Az esetek többségében 1 kezeléssel a szemölcsök megoldhatók, néha 2-3 kezelésre van szükség.

Mit tud tenni a bőrgyógyász – ha már kipróbáltuk a háziszereket és a recept nélkül kapható gyógyszereket?

  1. Receptköteles készítményt is tud adni
  2. A recept nélkül kapható szerekkel kapcsolatban is javasolhat a szokásostól eltérő kezelési módokat- fontos például, hogy pontosan hogyan alkalmazzuk a szereket
  3. El tudja távolítani a szemölcsöt – például elektrosebészeti úton (rádiófrekvenciás eszközzel) vagy lézerrel.