Bőrrák szűrővizsgálatok

A legfontosabb a melanoma (festékes bőrrák) időben történő felfedezése, de a többi bőrrák esetében is sok szövődményt előzhetünk meg időben történő eltávolításukkal. A szűrővizsgálatnak három „fokozata” van.

1 – a bőrfelszín szabad szemmel történő áttekintése

Bármennyire egyszerűnek tűnik, igen fontos lépés. A gyanús elváltozások nagy részének felfedezése ekkor történik. Ekkor lehet azt is eldönteni, hogy szükség van-e bőrmikroszkópos vizsgálatra, és ha igen, mely elváltozásoknál.

2 – bőrmikroszkópos vizsgálat

Bőrmikroszkóp

Bőrmikroszkóp (dermatoszkóp)

Az előző lépésben kiválasztott gyanús anyajegyek vagy más elváltozásokra ráhelyezzük a bőrmikroszkópot. A felszín csillogását folyadékkal csökkentjük, így a bőrmikroszkóp erős fényével szinte beleláthatunk az elváltozásba (legalábbi néhány milliméter mélységbe). Egyes berendezéseknél lehetőség van polarizált fény alkalmazására, ekkor nedvesítés nem szükséges.

3 – számítógépes bőrmikroszkópos vizsgálat

Más néven: videodermatoszkópia, digitális dermatoszkópia. Általában akkor van rá szükség, ha viszonylag nagy számú szabálytalan anyajegyet észlelünk. A számítógépes rögzités egyrészt lehetővé teszi egy-egy anyajegy alaposabb vizsgálatát, másrészt megteremti annak a lehetőségét, hogy később (néhány hónap vagy egy év múlva) egymás mellé helyezve az akkori és a korábbi állapotot a számítógép képernyőjén, már egészen kis változásokat is pontosan értékelhessünk. Főleg ez utóbbi jelenti a vizsgálat fő előnyét.

 

Kinek szükséges résztvennie szűrővizsgálaton?

Tulajdonképpan bárkinek, akinek anyajegyei vannak. Különösen indokolt azonban a vizsgálat, ha:

  • korábbi anyajegyünk hirtelen megváltozott
  • új anyajegy jelentkezett
  • számos szabálytalan anyajegyet látunk magunkon

Milyen sűrűn érdemes vizsgáltatni magunkat?

Ha egyéb gyanújelet nem észlelünk, akkor negyven éves kor alatt háromévente elegendő szűrővizsgálaton résztvennünk. Ha számos szabálytalan anyajegyünk van, évente érdemes elmenni. Ha változást észlelünk a korábbi állapothoz képest, természetesen azonnal indokolt a vizsgálat.

Érdemes-e számítógépes vizsgálatot kérni?

Nem érdemes. Ha megbízik bőrgyógyászában, ő úgyis javasolni fogja, ha indokolt. Egyszerű esetekben nem sokat tesz hozzá a szabad szemmel is elvégezhető vizsgálathoz.

Szövettani vizsgálat

A végső kórismét a szövettani vizsgálat mondja ki. Anyajegyek esetében mintavételt nem végzünk, hanem teljes egészében eltávolítjuk az elváltozást és ebből végezzük a szövettani vizsgálatot.