Immungyengeség – immunerősítés Herpes, övsömör

júl 1, 2016 | Egyéb írások | 0 hozzászólás

Immungyengeség – immunerősítés Herpes, övsömör

Van két jól ismert betegség: az egyik az ajkakon megjelenő, apró hólyagokkal járó herpesz, a másik az övsömör (herpes zoster). Már a latin nevük is elárulja, hogy közük van egymáshoz. Egyrészt hasonló vírus okozza őket, másrészt tulajdonságaikban is vannak hasonlóságok. A legfőbb hasonlóság, hogy mind a két vírus képes az idegsejtekben elrejtőzni – akár évtizedekre is, és onnan bújik elő és okoz látható tüneteket és más kellemetlenségeket.

Immunerősítők

Ha az Interneten körülnézünk, számos cikket találunk arról, hogy immungyengeség teszi lehetővé a vírusok előbújását, és ezért immunerősítésre van szükség. Vannak, akik önzetlenül ajánlják ezeket a dolgokat (például az egyik honlap szerint a legjobb immunerősítő a grépfrútlé). Másutt viszont hamar valamilyen egyedül üdvözítő szert is ajánlanak a kezelésre / megelőzésre – persze nem ingyen.

Most itt nem fogjuk megvitatni, hogy valóban hatékonyak-e a különböző csodaszerek, csak egyetlen dolgot gondolunk végig: hogy miért is nem tud a szervezet könnyen megszabadulni a herpeszvírusoktól – és akkor kiderül az is, mi a probléma az immunerősítéssel.

A vírusok – miután bekerültek a szervezetbe – gyorsan bejutnak a sejtekbe. Miután nagyon hiányos a „szervezetük”, nem is tudnak megélni a sejteken kívül, csak úgy, hogy bekerülve a mi saját sejtjeinket késztetik arra, hogy előállítsák a nekik szükséges anyagokat.

Hogyan védekezik a szervezet a vírusok ellen?

A szervezet két lépésben szabadul meg a vírusoktól. Először meggátolja a terjedésüket: a fertőzött sejtek interferonokat termelnek, ezek szinte lezárják a még érintetlen sejteket. Második lépcsőben pedig az immunrendszer sejtjei (limfociták) elpusztítják a fertőzött sejteket (vagyis a saját hámsejteket!).

A limfociták a szervezet bármelyik sejtjét el tudják így pusztítani – kivéve az idegsejteket. Az idegsejtek ugyanis eltérnek a szervezet többi sejtjétől: a felszínükről szinte teljesen hiányzik egy fehérje, ami szükséges ahhoz, hogy a limocita fel tudja ismerni az elpusztítandó sejtet. A szervezet tehát saját maga védi meg az idegsejtet, és így végső soron a benne lévő vírust is.

Ha valamilyen úton valóban lehetne az immunrendszer működését jelentősen erősíteni, akkor könnyen lehet, hogy bajt csinálnánk: elpusztítanánk egy csomó idegsejtet – és még mindig jobb egy fertőzött, de működő idegsejt, mint egy halott idegsejt. Az idegsejteket ugyanis sokkal nehezebb pótolni, mint például a fehérvérsejteket. Szerencsére az „immunerősítő” szerek hatása elég csekély.

(Itt most nem beszéltünk a nemi szervi herpeszről, ami lényegében nagyon hasonlóan viselkedik az ajakherpeshez, akár ugyanaz a vírus is okozhatja.)