Mennyire agresszív a melanoma?

márc 27, 2017 | Az orvos válaszol | 0 hozzászólás

Agresszív-e a melanoma?

Az ilyen nyilvánvaló kérdésekre nem mindig könnyű válaszolni. Az Informed fórumán elhangzott kérdés adott alkalmat, hogy néhány dologban közös gondolkodásra hívjam az olvasót a legismertebb és legveszélyesebb bőrrákkal, a melanomával kapcsolatban.

A kérdések

Melanómával kapcsolatban szeretném megtudni az alábbiakat:
– Miért agresszív a melanóma besorolása? (A tüdőrák nem agresszív?)
– Miért ilyen rossz a híre, az orvosok között is?
– Sikeres műtéti eltávolítás után, miért kell évtizedekig szűrésre járni? (Miért lehetséges egy eltávolított anyajegy után 10 évvel áttét? Addig is életképes egy daganatsejt?)
Válaszát köszönöm!

A válasz

Az „agresszív” nem teljesen objektív „besorolás”. Bizonyos mértékig egy szubjektív érzésről szól, amit a megfigyelőben kivált az, amit hall róla. Érthetjük egyrészt ezen a kifejezésen azt, hogy a felfedezés után rövid idővel a beteg meghal. De érthetjük azt is, hogy a kezelések nem tudják még átmenetileg sem megfékezni a rákos sejtek burjánzását és terjedését. A melanomára gyakran igaz mind a kettő, ezért érezzük agresszívnak. És aki már látott fiatal beteget hónapok alatt elmenni, az biztosan agresszívnak fogja érezni (sajnos volt alkalmam több ilyet is végigkövetni).

Ez a helyzet azonban változóban van. Egyre többen kerülnek időben bőrgyógyászhoz, így sokkal hosszabb lehet a túlélés, sőt, egyre gyakoribb lehet a teljes gyógyulás is.

A melanoma eltávolítása utáni ellenőrző vizsgálatokra azért is érdemes eljárni, mert akinek egyszer már volt melanomája, nagyobb eséllyel lesz még egyszer. Korábban ez nem volt fontos tényező, hiszen a melanomások 90%-a hamar meghalt. Most viszont, hogy egyre több a teljes gyógyulás, fontos, hogy miközben ezen örvendezünk, nehogy egy újabb melanoma tönkretegye erőfeszítéseinket.

Hogy meddig élhetnek a daganatsejtek a szervezetben, az elég nehezen vizsgálható. Mindenesetre léteznek olyan rosszindulatú elváltozások, melyeknél bizonyított, hogy a gyógyulás után is ott maradnak a kóros sejtek, de ezeket a szervezet féken tartja. Akár évtizedekig is.

Kommentár

Még néhány kiegészítés, ami még tovább bonyolítja a választ, de hátha van, akit érdekel.

Az egyik mindjárt az, hogy a melanomának is több fajtája van, melyek kórjóslata igen széles skálán mozog. Legalább négyféle létezik ilyen szempontból – sajnos magyar nevük legtöbbször nincs.

  • lentigo maligna melanoma
  • felszínesen terjedő melanoma
  • acrolentiginosus melanoma
  • nodularis melanoma

(A tüdődaganatok sem egyformák, ami végleg lehetetlenné teszi az összehasonlítást).

Ha a melanoma fajtája mellett a mélységi kiterjedést is figyelembe vesszük, lesz olyan melanoma, amelyiknél a túlélés 99% körüli, míg lesz olyan, ahol 1% alatti.

A legfontosabb tanulság, hogy minél több szűrővizsgálatot végzünk, annál több melanomát fogunk kezdeti stádiumban felfedezni, és annál kevésbé fogjuk agresszívnak érezni. A melanomások kb 90%-a megmenthető lenne megfelelő szűrővizsgálatokkal. Miután évente kb. 2000 új melanomát fedeznek fel, ez nem kis fegyvertény lenne. Ezek után teljesen jogos az olvasói kérdés: miért nevezünk agresszívnak egy olyan daganatot, mely esetében a betegek 90%-a megmenthető? Sok, valóban kevésbé rosszhírű daganat várhatóan megközelíteni sem fogja ezt a jó arányt a következő években.

Kissé paradox jelenség, de végül is a melanoma rossz híre vezet ahhoz, hogy egyre többen elmennek szűrővizsgálatra, aminek következményeként a melanoma már nem is lesz agresszívnak tekinthető – talán már néhány éven belül.

Az áttétképzésnek egyébként nem nagy az esélye már 5 év után sem, 10 év után pedig alig fordul elő (bár a szakirodalom leír még 18 év utáni áttétképzést is), de itt felmerül a filozófikus kérdés, hogy helyes-e ezt még ugyanazon betegség folytatásának tekinteni.