Szteroidok a bőrgyógyászatban

márc 27, 2017 | Egyéb írások | 0 hozzászólás

A szteroidok

A „szteroidok” szó gyűjtőfogalom, legalább három egészen különböző hatású szer tartozik ide: a „mineralokortikoidok”, a „glükokortikoidok” és a nemi hormonok egy része – „szexuálszteroidok”

A „szteroid” szó rossz hangzása elsősorban a tiltott doppingszereknek köszönhető (amik általában nemi hormonok), másodsorban a valóban meglévő mellékhatásoknak, amelyek viszont megfelelő adagolással minimálissá tehetők.

Mineralokortikoidok

A mineralokortikoidok a só-vízháztartást és a vérnyomást befolyásolják, krémben nem szokás alkalmazni őket, ezért itt részletesebben nem foglalkozunk vele.

Glükokortikoidok

A glükokortikoidok a cukor, fehérje és zsíranyagcserét befolyásolják. Érdekes, hogy nagyobb adagban gyulladáscsökkentő hatásuk is van, és éppen ezt használjuk ki a krémekben. Eredeti hatásuk viszont ilyenkor mellékhatásként jelenik meg (pl fehérjelebontó hatásuk miatt a bőr elvékonyodhat).

Más szóval, ha „szteroid krémek”-ekről beszélünk, akkor valójában ezekről a glükokortikoidokról van szó. A mai, modern krémekben lévő szteroid már szerencsére nagyrészt a bőrben lebomlik, így kevés jut a keringésbe. Ez a kis maradék viszont a májon áthaladva gyorsan hatástalanná válik, így – megfelelően alkalmazva – viszonylag csekély a szervezet egészére gyakorolt hatása.

Nemi hormonok

A nemi hormonok egy része szintén szteroid. Ezeket ritkán alkalmazzuk krémekben, ezért csak röviden teszünk róluk említést.

Fontosságukat az adja, hogy ha túl sok gyulladáscsökkentő krémet használunk, akkor megjelenhet a „nemi hormonszerű” mellékhatás, pl. fokozódhat a szőrnövés, főleg az arcon. Ez az egyik oka, amiért arcon ritkán használjuk a szteroid krémeket.

A probléma

A legnagyobb gond a szteroidokkal az, hogy van, aki akkor is használja, ha inkább a káros hatások állnak előtérben, mások pedig akkor sem merik használni, ha teljesen indokolt lenne, és minimális mellékhatással gyors gyógyulást lehetne elérni.