A-vitamin és pattanás

máj 24, 2017 | Az orvos válaszol | 0 hozzászólás

A kérdés

Több kozmetikus ajánlotta a mélyen göbös, pattanásos bőrömre az A-vitamint. Olvastam egy cikket, miszerint 6 hónapos kúra alatt teljesen rendbe tud jönni a bőr, de csak akkor, ha a testsúlyhoz megfelelő összmennyiséget beszedtük. Azt írták nem a napi mennyiség számít. A-vitamin betegtájékoztatóján max. 2-3 hét szedés ajánlott.
Hogy szedjem fél évig? Tartsak egy hetes szüneteket? Mi számít egy kúrának? 21 éves lány vagyok, 61 kg. Vizsgálatokon, allergia-vizsgálaton, hormon-vizsgálaton is voltam, de minden rendben volt.

A bőrgyógyász válasza

A fenti információk külön-külön tulajdonképpen igazak. Vegyük sorra az egyes pontokat.

A-vitaminra valóban rende jöhet a bőr, és az is igaz, hogy ehhez hónapokra, akár fél évre is szükség lehet. Miért nem alkalmazzák mégsem a bőrgyógyászok? Azért, mert a szükséges adagban már nagyon sok mellékhatása van, például károsíthatja a májat. Az is igaz, hogy elsősorban nem a napi adag számít, hanem a beszedett össz adag. De ahhoz, hogy a megfelelő dózist elérjük, kb napi 500.000 egység A-vitaminra van szükség! Egy szokásos A-vitamin tabletta 3000 egységet tartalmaz, ebből tehát napi 167 tablettára lenne szükség. Létezik nagyobb – 50.000 egységes – kapszula is. Ebből már „csak” 10-et kellene bevenni átlagosan. És valóban: majdnem mindegy, hogy mondjuk naponta vesszük be a 10 kapszulát, vagy kétnaponta 20-at, mert az A-vitamin úgyis raktározódik a szervezetben. Akárhogy vesszük be, túl sok a mellékhatás. Kisebb adag is elég lenne, ha csak a A-vitamint szeretnénk pótolni, de a pattanás nem A-vitamin hiány miatt alakul ki, ráadásul ma Magyarországon amúgy sem gyakori az A-vitamin hiány.

Miért hat mégis – nagy adagban – az A-vitamin? Ennek megértéséhez tudnunk kell, hogy az A-vitaminra azért van szüksége a szervezetnek, mert belőle szabályozó molekulákat készít, amelyek többek között a hámképződést és a faggyúmirigyek működését is befolyásolják. Ha nagyon nagy adag A-vitamint szed valaki, ezekbe a folyamatokba avatkozik bele, és a pattanások valóban javulnak tőle. Még egyszer megemlítve, hogy sok mellékhatás árán. Ezeket a mellékhatásokat kémiai módosításokkal csökkenteni lehet, és léteznek is olyan gyógyszer hatóanyagok, amik így készülnek. Ezeket a hatóanyagokat krémben és kapszulában is lehet gyógyszertári forgalomban kapni, de alkalmazásukhoz bőrgyógyászra van szükség.