A pikkelysömör (psoriasis) indigó kezelése

júl 1, 2016 | Egyéb írások | 0 hozzászólás

A pikkelysömör (psoriasis) indigó

Futótűzként terjed a hír, hogy kínai orvosok hitelt érdemlő felmérése szerint a kínai gyógyászatban régóta ismert indigó (indigo naturalis) valóban jó hatású a pikkelysömörre.

Az indigónak kevesebb mellékhatása van, mint a bőrgyógyászatban széles körben használt szteroid krémeknek, ráadásul olcsó is.

Több internetes portál ünnepel, időnként fricskázva a „hagyományos” orvoslást, hogy lám-lám, megint az okos távol-keletieknek lett igazuk.

A hír persze nem pontos: a hagyományos kínai gyógyászatban az indigót elsősorban szájon át adagolták, míg Yin-Ku Lin és munkatársai Tajvanon kenőcsbe keverték az indigót. Éppen ez adja a jelentőségét a vizsgálatnak: az indigó ugyanis mérgező a májra (mármint ha megeszi valaki), de kenőcsben adva esetleg nem ártalmas. A cikk a bőrgyógyászok körében tekintélyesnek számító Archives of Dermatology-ban jelent meg, 2008 novemberében.

Megoldódott a pikkelysömör kezelése?

Első látásra igen: végre van egy olcsó, hatékony és kevés mellékhatással járó kezelés.

Sajnos a valóság kevésbé rózsás: eddig is létezett ilyen: a dithranol kezelés. Legalább ugyanannyira hatékony, mellékhatása is kevés van, viszonylag olcsó. Ennek ellenére kiszorulóban van. Miért? Barna, maszatos kenőcs, a páciensek emiatt nem szeretik. Pedig elegendő naponta néhány percre felkenni, utána letörölhető, lemosható.

Kétséges, hogy most a sötétlila kenőcs sikeresebb lesz – amit ráadásul hosszabb ideig kell elviselni. Persze én lennék a legboldogabb, ha tévednék. És hátha valakinek sikerül színtelen változatát előállítania. Az valóban áttörés lenne.

A szteroidoktól a bőrgyógyászok és betegeik is szeretnének megszabadulni – bár egyelőre nehéz ezeket helyettesíteni. A helyettesítésre a legjobb esélye az úgynevezett D-vitamin analógoknak van, de ezek sajnos egyelőre drágábbak, mint a szteroidok – pedig azok sem olcsók. A D-vitamin analóg kenőcs jelenleg nem kapható, mert néhány évvel ezelőtt a gyártó kivonta a magyar piacról, ugyanis túlságosan csekély mennyiség fogyott.