A pikkelysömör (psoriasis) oka

júl 1, 2016 | Az orvos válaszol | 0 hozzászólás

A pikkelysömör (psoriasis) oka

A kérdés

3 éve pikkelysömör van a fejbőrömön és az arcomon. Sajnos semmivel sem kezelik. Meg szeretném kérdezni, hogy mi a menete a pikkelysömör kezelésnek? Kivizsgálják mitől van?

Nem értek hozzá, de olyasmire gondolok, hogy vérvétel meg gomba, vagy hajhagyma? És csak utána kezelnek, vagy csak ránéznek nagyítóval és a tünetet kezelik? Nekem ezt tették, és nagyon szeretném már végre kideríteni mi az igazi oka!

A válasz

A pikkelysömör általában jól felismerhető mindenféle további vizsgálat nélkül is. Az Ön esetében kissé szokatlan, hogy elsősorban az arcon van – szívesen megnézném. A pszoriázist nem gomba okozza, így gombavizsgálat nem visz közelebb a megoldáshoz (szoktunk időnként végezni gombavizsgálatot, de csak azért, mert előfordul, hogy egy bőr- vagy körömtünetről nehéz eldönteni, hogy esetleg nem gombás eredetű-e. Ez azonban ritka, az esetek többségében semmi szükség gombavizsgálatra). A fejbőr tünetek provokálásában részt vesz egy gombafaj (Malassezia), de ez a normál bőrön is megtalálható, így kimutatásának nincs sok jelentősége. A pikkelysömör oka egyelőre ismeretlen, így nem valószínű, hogy akármilyen alapos vizsgálattal kiderülne éppen az Ön esetében az oka.

A pikkelysömör oka – megjegyzések

Egyrészt mondhatjuk azt, hogy a pikkelysömör oka nem ismert, de azt is, hogy többféle okot is ismerünk. Hogy lehet ez? Nézzünk néhány példát, talán világosabb lesz

Örökletes tényezők:

Tudjuk, hogy az öröklődés szerepet játszik a pikkelysömör kialakulásában. Ezt leginkább akkor látjuk, ha fiatalokon jelentkezik a pikkelysömör, ilyenkor nagyon gyakran kiderül, hogy szülő / nagyszülő / más közeli rokon is érintett. Ha a pikkelysömör nem fiatalkorban kezdődik, akkor nem ilyen nyilvánvaló az öröklődés szerepe. Az is nyilvánvaló persze, hogy sokan azért kérdezik, hogy mi a pikkelysömör oka, mert oki kezelést szeretnének. Sajnos, hiába tudjuk, hogy milyen gének játszanak szerepet a pikkelysömör kialakulásában, ezeket megváltoztatni egyelőre nem tudjuk.

Környezeti tényezők

Előfordul, hogy tudományos vizsgálatok során kimutatják, hogy valakiben megtalálhatók a kóros gének, mégsem alakulnak ki a tünetek. Emiatt fel kell tételeznünk, hogy valamilyen környezeti tényező is szerepet játszik a pikkelysömör kialakulásában. Például jól ismert jelenség, hogy akinek korpás a feje és van pikkelysömörös hajlama, akkor neki elsősorban a fején fog pikkelysömör jelentkezni – a korpa, illetve a korpás gyulladás (seborrhoeás ekcéma) mintegy provokálja a pikkelysömört.

A pikkelysömör és a fertőzések

Az is ismert, hogy ha valaki fertőzésen esik át (például influenzán), akkor hirtelen „berobbanhatnak” tünetei. Ez arra utal, hogy bizonyos baktériumokra adott kórosan erős (allergiaszerű) válasz is hozzájárulhat a tünetek kialakulásához.

A pikkelysömör és az „immunológiai mediátorok”

Azt is kimutatták, hogy az immunrendszer egyes sejtjei által termelt hormonszerű anyagok magasabb mennyiségben találhatók a pikkelysömörösök vérében. Ezek ugyan csak következményei a gyulladásnak, de éppen ez a megfigyelés tette lehetővé a pikkelysömör úgynevezett biológiai terápiáját. Egyelőre ezek a kezelések roppant drágák, és mivel sok a mellékhatásuk, csak a legsúlyosabb esetekben használhatók. Enyhe esetekben több veszélynek tennénk ki a betegeket, mint amennyi hasznot hajtana egy ilyen kezelés.

Látható tehát, hogy többféle értelemben is tudjuk a „kiváltó okot”, de ez nem mindig visz közelebb az ideális kezeléshez.

Szerencsére sokféle kezelési lehetőség van, amelyekkel az esetek nagy részében elfogadható eredményeket lehet elérni, de a kiújulást sokszor nem lehet megakadályozni. Érthető persze, hogy sokan szeretnék megtalálni a végleges gyógyulás útját, de igen gyakran sarlatánok kezébe kerülnek, akik azzal hitegetik az elkeseredett betegeket, hogy az okot kezelve végleg megszabadítják őket gondjaiktól. Az Internetet böngészve döbbenetesen sok szélhámosságot lehet találni. Néha ez nyilvánvaló, néha azonban még a szakembert is elgondolkodtatja egy-egy szellemesnek tűnő, de sajnos a végén kiábrándító gyógyeljárás.