A tenyérizzadás és lábizzadás bőrgyógyászati kezelése

márc 27, 2017 | Az orvos válaszol | 0 hozzászólás

Tenyérizzadás, lábizzadás

A fokozott láb- és kézizzadás gyakori probléma a bőrgyógyászati gyakorlatban – de egyáltalán nem triviális dolog. EEG vizsgálattal igazolták, hogy azoknak az embereknek, akiknek fokozottan izzad a tenyerük és a lábuk, az agyi elektromos tevékenységük is más, sőt az agyi vérkeringésben is van kisebb eltérés. Mindezek szerencsére nem jelentenek súlyos betegséget a háttérben.

A kérdés

Van egy 13 éves kislányom, akinek nagyon izzad a tenyere és a talpa. Vajon mitől lehet ez?

A válasz

Különösebb okot az esetek nagyobb részében nem lehet találni, de egy orvosi vizsgálatot megér (a bőrgyógyász arra is tud válaszolni, hogy szükség van-e gyermekgyógyászati vizsgálatra – a legtöbbször nincs). Szerencsére jól kezelhető a lábizzadás és a tenyérizzadás: enyhébb esetben helyileg alkalmazott oldatokkal, középsúlyos esetben pedig iontoforézissel. Súlyos esetben szóba jön a tenyérbe adott injekció, ami kb. fél évig hatásos. Műtétet csak kivételesen végeznek.

Kommentár

Nem könnyű az ilyen típusú kérdésekre válaszolni: egyszerre kellene elmagyarázni, hogy bonyolult dolgok állhatnak a háttérben (ki gondolná például, hogy a kézizzadás/lábizzadás szó szerint a fejben dől el; de egyáltalán nem lelki eredetű), másrészt, hogy ennek ellenére gyakran nem nagyon van mit vizsgálni: ez egy adottság, az agyi elektromos tevékenységet befolyásolni nem tudjuk. Tenni valamit legfeljebb akkor lehet, ha lelki tényezők súlyosbítják a tenyér- és lábizzadást. Ez persze nem azt jelenti, hogy segít, ha valaki elhatározza, hogy nem fog izzadni, hanem pszichoterápiában jártas szakemberre lehet szükség. De még egyszer hangsúlyozni kell: az esetek többségében semmi szükség „lelki” kezelésre.

A tenyérizzadás több problémát is okoz: az illetőnek nem csak a mindennapi életét keseríti meg a probléma, nem csak a munkát teszi nehézzé, hanem a társas érintkezést is, hiszen például minden kézfogásnál mentegetőzésre kényszerül. Hogy ez mennyire kellemetlen, azt egy kívülálló nehezen tudja elképzelni. Az allergia is gyakrabban alakul ki a sokat izzadó pácienseken.

A lábizzadás is meglehetősen kellemetlen, zárt lábbeliket szinte lehetetlen néha viselni. A felázott bőrön könnyebben alakulnak ki fertőzések, sok gondot okoz a lábszag is.

A tenyérizzadás és lábizzadás kezelése

Enyhe esetben a drogériákban kapható oldatok, krémek is segíthetnek. Patikában is kapható lábizzadást gátló oldat, ezt már esetleg érdemes lehet orvossal megbeszélni.

A középsúlyos esetekben az iontoforézis kényelmes és hatékony kezelés. Erre a Bartók Béla úti rendelésünkön (AnteMed Poliklinika) van lehetőség kétféle formában:

1. Készülék bérlés kipróbálásra

2. Készülék vásárlás

A legtöbben ebben a sorrendben veszik igénybe a szolgáltatást: otthon kipróbálják 4 héten át, és ha beválik, akkor megvásárolják a készüléket.