A bőrgyógyász válaszol: A kiemelkedő anyajegy

márc 27, 2017 | Az orvos válaszol | 0 hozzászólás

A kiemelkedő anyajegy

A kérdés

Anyajegyek megjelenése – 21 éves gyermekem

Gyermekem fehérbőrű. Az utóbbi időben 1 éve egyre több fekete anyajegy jelenik meg rajta, némelyik nem szabályos formát mutat, nőnek is. A bőrből nem emelkednek ki. Tavaly volt bőrgyógyásznál, mondták, nincs gond.
Van miért aggódnunk? Rosszindulatúvá válhatnak? úgy tudom, baj akkor van, ha kiemelkedik a bőrből. Mit tegyünk? Gyermekem 21 éves.

A válasz

Ha a bőrgyógyász által javasolt időközökben rendszeresen ellenőriztetik az anyajegyeket, nincs okuk aggódni. A „kiemelkedő anyajegy” sajnos elég félreérthetően került be a köztudatba. NEM az dönti el, hogy jóindulatú-e egy anyajegy, hogy kiemelkedik, vagy nem.

Hosszabb válasz

A „kiemelkedő anyajegy” kérdése gyakran merül fel, miközben egyáltalán nem szerepel a rosszindulatúság gyanújelei között. A probléma gyökere a nyelvtani kétértelműségben lehet: sok „felvilágosító” cikk szerzője nem ügyel egy apróságra: az olvasó számára a „kiemelkedik” szó két dolgot is jelenthet:

1. Az anyajegy domború (vagyis nem lapos)

2. Az eddig lapos anyajegy néhány hét/hónap alatt megváltozik, kiemelkedik a felszínből

Az első egy állapot, a második egy folyamat. Önmagában az, hogy egy anyajegy nem lapos, nem ad okot aggodalomra. Az viszont tényleg megérdemel egy látogatást a bőrgyógyászhoz, ha egy korábban nyugvó, lapos anyajegy elkezd növekedni és kiemelkedik a felszínből, vagy akár csak kis területe is kiemelkedik (az ilyen típusú változás ugyanis valóban gyanújele a rosszindulatúságnak).

Ugyanakkor egy teljesen lapos, anyajegynek tűnő képlet is lehet rosszindulatú.