Castellani oldat

A Castellani oldat régebben nagyon népszerű volt a bőrgyógyászok körében, magam is gyakran alkalmaztam. Ma már nem kapható.

Igen jó baktérium- és gombaellenes szer. Ráadásul a fertőzött sebek viszketését is csökkenti, így segít megelőzni a fertőzés vakarózással történő terjedését. Használatát azonban korlátozta feltűnő, élénk bíbor színe. „Feltalálták” ezért a „színtelen Castellani”-t, mely ma is kapható, ellentétben az eredeti színes Castellanival. (A színtelen Castellani hivatalos neve: „Solutio Castellani sine fuchsino”)

Érdemes megtekinteni az eredeti bíborszínű Castellani fő összetevõit:

  • fukszin
  • rezorcin
  • fenol

A fukszin igen erős baktérium- és gombaellenes anyag. A rezorcin valamivel gyengébben hat a gombákra és a baktériumokra. További hátránya, hogy időnként allergiát okoz – legalábbis gyakrabban, mint a fukszin. A színtelen Castellani úgy születik, hogy a fukszint kihagyják az oldatból. Vagyis kimarad a fő hatóanyag, és marad a fő mellékhatást okozó összetevő. Ezért manapság alig alkalmazzák a bőrgyógyászok a Castellanit. Szerencsére meg lehet oldani a problémákat enélkül is, de néha nosztalgiázunk a régi jó szereken.

Van még egy oka annak, hogy nem lehet kapni a színes változatot: a fukszin és a fenol is mérgező. Leginkább persze akkor, ha valaki megissza, ami nem gyakori. Felszívódhat akkor is, ha nagy nedvező (hámhiányos) területre viszik fel. Ezt persze minden bőrgyógyász tudta, ilyen esetben egyszerűen nem írtuk fel; nem is nagyon hallottam mérgezésről.