Szolárium és terhesség – a bőrgyógyász szempontjai

márc 27, 2017 | Az orvos válaszol | 0 hozzászólás

Szolárium terhesség alatt

A kérdés úgy vetődött fel egy „bőrgyógyász válaszol” rovatban, hogy – miután terhességi viszketés kezelésére egyes esetekben jó lehet a szolárium -, szabad-e alkalmazni terhesség alatt.

általános megfontolások

Miután részletes felmérés a szolárium terhesség alatti hatásáról nem készült, a választ csak általános szempontok alapján lehet megadni.

A szolárium fénye ultraibolya A (UV-A) sugarakat tartalmaz, ami a természetes napfényben is megtalálható. Az UV-A sugarak ugyan mélyebbre hatolnak a bőrben, mint az UV-B sugarak, de a magzatot így sem érik el számottevő mennyiségben. Ezek alapján nehéz elképzelni, hogy az óvatos szoláriumozásnak káros hatása lehetne a magzatra. Egészen más a helyzet természetesen, ha valaki túl soká marad a szoláriumban, és leégeti a bőrét. Bár a gyulladt bőrben keletkező anyagok káros hatására utaló jelet sem észleltek eddig, a leégést ennek ellenére mindenképpen érdemes elkerülni.

Sajnos a D-vitamin ellátáshoz az UV-A sugarak csekély mértékben járulnak hozzá, ezt a kérdést más úton kell megoldani.

Néhány adat és tapasztalat

  • az ultraibolya sugarak csökkentik a szervezet számára rendelkezésre álló fólsav mennyiségét, ezért némi pótlás hasznos lehet. Sok fólsav található a zöld növényekben (brokkoli, borsó, bab, káposzta, spenót), de például a narancsban és a banánban is
  • Az arcbőr foltos barnulására hajlamosakon (chloasma/melasma) a szoláriumozás és a napozás fokozza a tüneteket – terhesség alatt az ilyen hajlam amúgy is fokozódik
  • Terhesség alatt sokan észlelik, hogy könnyebben leég a bőrük ultraibolya sugarak hatására
  • Fokozottan kell ügyelni a kiszáradás megelőzésére (megfelelő folyadékfogyasztással, például ásványvíz formájában)
  • Terhesség alatt valamivel könnyebben alakul ki melanoma, bőrgyógyászati szűrővizsgálat („anyajegy szűrés”) a szoláriumtól függetlenül is javasolt a terhesség alatt.