Piercing, testékszer, tetoválás

márc 27, 2017 | Az orvos válaszol | 0 hozzászólás

Piercing – fertőzés, allergia

Sokszor találkozunk olyan kérdésekkel, amelyek látszólag bőrgyógyászati jellegűek, valójában sokkal messzebbre vezetnek.

Kérdés

Tizenhat éves lányom piercinget szeretne a köldökébe, vagy az orrába. Én nem lelkesedem az ötletért, mindenképpen szeretném tudni, milyen egészségügyi problémákat okozhat esetleg a testékszer.
Köszönettel!

Válasz (megjelent az Informed portálon 2008 júniusában)

piercing-orr-ajakA válasz röviden: fertőzéseknek nyit utat és hajlamot teremt például fémallergiára. Sajnos azonban még nem találkoztam olyannal, akit ilyen ésszerű ellenérvekkel meg lehetett volna győzni. Esetleg próbálja meg lányával hosszabb beszélgetésben tisztázni, hogy miért is szeretné a testékszert. A legtöbben azt válaszolják elsőre, hogy „mert jól néz ki”, vagy valami hasonlót, de szinte mindig egészen más áll a háttérben: „bátorságpróba”, vagy egy „példakép” követése, stb.

Kommentár

Hogy miért szeretne valaki tetoválást vagy testékszert (piercinget), meglepően bonyolult kérdés. Nagyon sokszor maga a „megrendelő” sincs tisztában a saját indítékaival. Ha valaki „bátorságpróbának” tekinti a testékszer behelyeztetését, akkor nyilván hiába érvelünk a veszélyeivel – valószínűleg csak olaj a tűzre.

Érdemes tudni, hogy a tetoválás és a piercing motivációi eltérnek férfiaknál és nőknél. Már csak ezért sem lehet könnyen érvelni ellenük.

Érdekes, hogy korunkban egyszerre terjed a „természetes” dolgok iránti igény és az ilyen – nyilvánvalóan természetellenes – beavatkozások iránti vágy. Erről egy egész fejezetet írtam a „Szépség orvosi szemmel” c. könyvben – de messze nem merítettem ki ott sem a témát.