Pattanás és szolárium – a bőrgyógyász szempontjai

márc 27, 2017 | Az orvos válaszol | 0 hozzászólás

Pattanás, szolárium, napozás

Gyakori kérdés, hogy a szolárium vagy a napozás jót tesz-e a pattanásos bőrnek. A legtöbb bőrgyógyász manapság nem ajánlja a szoláriumot a pattanások megszüntetésére, ugyanakkor sokan úgy érzik, a szolárium (vagy a napozás) jót tesz. Mi hát az igazság?

A kedvező hatások

A nap és a szolárium sugarai egyaránt tartalmaznak ultraibolya sugarakat (bár arányuk, hullámhosszuk különbözik).

  • Az ultraibolya sugaraknak van bizonyos gyulladáscsökkentő hatásuk, ami végül is előnyös.
  • Az is tény, hogy főleg a kék fény a pattanás kialakulásában szerepet játszó baktériumot (Propionicacterium acnes) pusztítja. A propionibaktériumok ugyanis olyan anyagokat – porfirineket – termelnek, melyek éppen a kék fényt nyelik el a legjobban. A szolárium fényének hullámhossza alig rövidebb a kék fénynél, így a pattanásokban lévő gyulladáskeltő baktériumokra is hatásos.
  • Az is igaz – főleg gyulladás esetén – hogy barna alapon a piros pattanások valamivel kevésbé feltűnőek, mint a fehér bőrön.

 

A kedvezőtlen hatások

  • Kevéssé közismert, de az ultraibolya sugarak elősegítik a mitesszerek (comedok) képződését. Ez kevéssé feltűnő, mert lassan (hetek, hónapok alatt kialakuló) hatásról van szó.
  • A másik probléma, hogy a kedvező hatások kiaknázásához viszonylag magas UV adagra van szükség, az pedig már hozzájárul a bőr öregedéséhez, illetve a bőr foltosodásához, sőt, bőrdaganatok kialakulásához.

A kedvező és kedvezőtlen hatások aránya

A kedvező hatások tehát léteznek, de inkább viszonylag rövid távon észlelhetők (4-6 hét), míg hosszabb távon (2-3 hónap után) már inkább a kedvezőtlenek. Emiatt a bőrgyógyászok manapság nem szokták ajánlani a napozást és a szoláriumot a pattanás kezelésére.

Milyen lehetőségek vannak a kezelésre?

Ha a pattanásos bőrön főleg mitesszerek (comedok) vannak, akkor kozmetikus ezeket kíméletesen (!) eltávolíthatja. A bőrgyógyász által felírható krémek között is vannak, amelyek elsősorban a mitesszerek képződését gátolják. Gyakorlott bőrgyógyász pontosan tudja, hogy milyen stádiumban melyik krémet érdemes használni.

Gyulladt jelenségekkel inkább bőrgyógyászhoz kell fordulni. Az utóbbi egy-két évtizedben jelentősen kibővült a kezelési lehetőségek fegyvertára, így nem szorulunk rá olyan – régebben népszerű -kezelésekre, mint pl. a „kvarcolás”.