Gombavizsgálat

Körömgomba és bőrgomba esetén kaparékból végezzük a gombavizsgálatot.

gomba mikroszkópban

Ezt látjuk a bőrkaparékban mikroszkóppal

1. Kálium-hidroxidos emésztés után a kaparékot mikroszkóppal átnézzük. Ez lényegében tájékozódó vizsgálatnak tekinthető. Van, amikor maga a bőrgyógyász nézi, van, amikor a laborra bízza.

2. Tenyésztés. Ez mindig akkreditált laboratóriumban történik. Sajnos viszonylag hosszú, általában 4 hét. Lehetőség van a gombafaj megállapítására.

Miért végzünk gombavizsgálatot?

Egyrészt a biztosabb diagnózis érdekében. Számos bőrbetegség utánozhat körömgombát (pl. pikkelysömör), de akár néhány ismétlődő körömágysérülés is okozhat a körömgombára hasonlító tüneteket.

Az is hasznos, ha tudjuk, hogy milyen gombafaj okozza a tüneteket, mert akkor pontosabban tudjuk a kezelést irányítani. Nem mindig egyszerű az ilyen lelet értékelése. Vannak olyan fajok, amelyeknél a körülményektől függ, hogy kórokozóknak tekinthetők-e.

Harmadsorban – pl. olyankor, amikor a korábbi kezelés eredménytelen volt – kiderülhet, hogy az adott gombafaj érzéketlen (rezisztens) a kezelésnél használt gyógyszerre. Szükség esetén ez is vizsgálható. Szerencsére a gombák rezisztenciája kevesebb gondot okoz, mint a baktériumok antibiotikum rezisztenciája.