Emlőrák, izzadásgátló, dezodor

márc 27, 2017 | Az orvos válaszol | 0 hozzászólás

Emlőrák, izzadásgátló, dezodor

Évek óta rendszeresen visszatérő kérdés a „bőrgyógyász válaszol” és más hasonló rovatokban a hónalji izzadásgátlók és az emlőrák kapcsolata.

A kérdés

„Mostanában egyre többet hallani az ammonium alumínium és más alumíniumsók káros hatásairól (bőrirritációt okoz, karcinogén), melyeket általánosan a dezodorok összetevőjeként alkalmaznak. Valóban kellene tartanunk az alumínium tartalmú termékektől? Vagy ezek csak nagy dózisban okoznak problémákat?”

A válasz

Az alumíniumsók rákkeltő hatására semmilyen hiteltérdemlő adat nincs.

Megjegyzések a válaszhoz

Ezt a kérdést már számos fórumon feltették nekem – és nem csak nekem. Ez az egyike az Interneten terjedő rengeteg pletykának.

Amit biztosan tudunk: soha nem készült olyan statisztika, ami igazolná azt a feltételezést, hogy az izzadásgátlók emlőrákot (vagy bármilyen más rákot okoznának). Az egész feltételezés onnan ered, hogy egy felmérésben tapasztalták, hogy az emlő külső-felső negyedében gyakoribbak a rákok – és ez éppen az a negyed, ami a legközelebb van a hónaljárokhoz. Ebből született az ötlet, hogy hátha a dezodorok-izzadásgátlók játszanak ebben szerepet.

Két ponton sántít már a feltételezés is:

1. A női emlő mirigyállománya nem egyenletesen oszlik meg a négy negyed között, így nem meglepő önmagában, hogy a daganatoknak sem pontosan egy negyede található egy-egy negyedben.

2. A nyirokelvezetés az emlőkből történik a hónalji nyirokcsomók felé, így nehéz elképzelni, hogy a hónaljból a nyirok ellenkező irányban vigye az ott lévő anyagokat. Más pedig mi vinné oda?

Végeztek egy igen alapos felmérést is még 2002-ben, ami a rákos és egészséges nők dezodor- és izzadásgátló használatát hasonlította össze, és nem találtak különbséget a két csoport között. A cikk a Journal of the National Cancer Institute című lapban jelent meg.

Azóta nyolc év telt el, továbbra sem merült fel semmilyen adat arra, hogy rákot okoznának az alumínium-vegyületek, de ez nem akadályozza meg a szorgalmas embereket, hogy újabb és újabb másolatait állítsák elő a pletykáknak.

További megjegyzések

Tulajdonképpen már a kérdés is kissé pontatlan, ugyanis kétféle szer létezik: az egyik az izzadásgátló, a másik a dezodor. Az előbbi elsősorban magát az izzadást gátolja, a másik pedig az izzadság kellemetlen szagának kialakulását. Az internetes pletykák elsősorban az izzadásgátlókat (dezodorokat) keverik gyanúba. Az idézett felmérés mind a két csoportot vizsgálta.

Sok internetes oldal azt állítja, hogy azért nem találnak különbséget a két csoport között, mert azt is figyelembe kellene venni, hogy valaki borotválja-e a hónalját – hiszen a borotválás kis sérüléseket okozhat a bőrön, és ez elősegítheti az alumínium-vegyületek felszívódását. „Sajnos” ez megint csak tájékozatlanságra utal: az idézett 2002-es felmérés ezt is figyelembe vette – és nem találta gyakoribbnak az emlőrákot azoknál, akik izzadásgátlót is és borotvát is használtak.