A bőrgyógyász válaszol – basalioma, kamilla, bioptron

márc 27, 2017 | Az orvos válaszol | 0 hozzászólás

Basalioma – kamilla – bioptron

Kérdés

Sebészetileg kimetszett basalioma műtét után várható-e a kiújulás?
Továbbá kamillateás borogatással, diétával, Bioptron lámpával meg lehet ezt az esetleges kiújulást előzni (vagy más módon)? Kézzel, vagy egyéb módon átvihető ez a betegség más testrészre, vagy személyre? (A kódolt diagnózis: C4490 kmn, a seb pp gyógyult.)

Válasz

A kimetszett basalioma kiújulhat néhány százalékban, ezért szükséges egy ideig a rendszeres bőrgyógyászati ellenőrzés. Az Ön által leírt eljárások nem alkalmasak a kiújulás megelőzésére. A basalioma nem fertőz.

Kommentár

A basalioma rosszindulatú bőrdaganat. Szerencsére nem nagyon rosszindulatú, ami azt jelenti, hogy áttétet nem szokott adni, így – időben felfedezve – nem rövidíti meg a beteg életét. Minél nagyobb metszést végeznek a műtétnél, annál biztosabb, hogy nem tér vissza a daganat, azonban a leggondosabb eljárás mellett is előfordul kiújulás. További gond, hogy nagyon gyakran az arcon helyezkedik el, így sok akadálya lehet annak, hogy nagy kimetszéseket végezzünk.

A kamilla gyulladáscsökkentő, és talán a Bioptron lámpa is. A basalioma azonban nem gyulladás, hanem rosszindulatú sejtburjánzás, és ha van is a környékén gyulladás, az éppen a daganat elleni védekezés jele. Nem biztos, hogy jó ötlet ezt csökkenteni. Szerencsére a kamilla és a lámpa sem erős hatású (ha egyáltalán van lényeges hatásuk komolyabb gyulladás esetén), így talán bajt nem csinálnak.

A megadott kód (C4490) egyébként a „bőr rosszindulatú daganata, külön megnevezés nélkül”. Bármennyire precízen hangzik a kód, az orvosi gyakorlatban gyakorlatilag használhatatlan (még statisztikai célokra is). Jelentősége a finanszírozásban van, mert az OEP részben ezek alapján ellenőrzi az egészségügyben a pénzek elköltését.

A pp. gyógyulás a „per primam” gyógyulást rövidíti, ami lényegében a szövődménymentes gyógyulásra utal (pl. nem gennyedt el a műtéti seb).

A basaliomának négy típusa van, ezek közül három esetében a legtöbbször műtétet kell végezni. A négy közül az egyik (az úgynevezett superficialis – „felszínes”) basalioma esetében más gyógymódok is lehetségesek. Hogy melyik típusról van szó, gyakorlott bőrgyógyász általában el tudja különíteni.