Szakirodalom a grépfrútmaghoz

von Woedtke T, Schluter B, Pflegel P, Lindequist U, Julich WD. Aspects of the antimicrobial efficacy of grapefruit seed extract and its relation to preservative substances contained. Pharmazie 1999 54:452-456.

Ez a cikk azt mutatja ki, hogy a grépfrútmag-kivonat hatása arányos a benne lévő tartósítószerek koncentrációjával; a “házilag” készített grépfrútmag kivonatnak nincs baktériumellenes hatása (abban ugyanis nyilván nincs tartósítószer – vagyis baktériumölő és gombaölő szer).

Takeoka GR, Dao LT, Wong RY, Harden LA. Identification of benzalkonium chloride in commercial grapefruit seed extracts. J Agric Food Chem. 2005 53(19):7630-6.

Egyes kivonatok magas koncentrációban tartalmazhatnak benzalkóniumot, akár 22% (!!!) mennyiségben is.

További számos közlemény számol be arról, hogy a különböző gyártású kivonatok különféle (baktériumölő) vegyszereket tartalmaznak: http://en.wikipedia.org/wiki/Grapefruit_seed_extract