Futótűzként terjed a hír, hogy kínai orvosok hitelt érdemlő felmérése szerint a kínai gyógyászatban régóta ismert indigó (indigo naturalis) kivonat valóban jó hatású a pikkelysömörre.

Az indigónak kelvesebb mellékhatása van, mint bőrgyógyászatban széles körben használt szteroid krémeknek, ráadásul olcsó is.

Több internetes portál ünnepel, időnként fricskázva a “hagyományos” orvoslást, hogy lám-lám, megint az okos távol-keletieknek lett igazuk.

A hír persze nem pontos: a hagyományos kínai gyógyászatban az indigot elsősorban szájon át adagolták, míg Yin-Ku Lin és munkatársai Tajvanon kenőcsbe keverték az indigót. Éppen ez adja a jelentőségét a vizsgálatnak: az indigó ugyanis mérgező a májra. Kenőcsben adva valószínűleg ez nem jelent problémát. A cikk a bőrgyógyászok körében tekintélyesnek számító Archives of Dermatology-ban jelent meg, 2008 novemberében.

Megoldódott a pikkelysömör kezelése?

Első látásra igen: végre van egy olcsó, hatékony és kevés mellékhatással járó kezelés.

Sajnos a valóság kevésbé rózsás: eddig is létezett ilyen: a dithranol kezelés. Körülbelül ugyanannyira hatékony, mellékhatása is kevés van, viszonylag olcsó. Ennek ellenére kiszorulóban van. Miért? Mert barna, maszatos kenőcs, a páciensek emiatt nem szeretik. Pedig elegendő naponta néhány percre felkenni, utána letörölhetó, lemosható.

Kétséges, hogy most a sötétlila kivonat sikeresebb lesz-amit ráadásul hosszabb ideig kell elviselni. Persze én lennék a legboldogabb, ha tévednék. És hátha valakinek sikerül színtelen változatát előállítania. Az valóban áttörés lenne.

A szteroidoktól a bőrgyógyászok és betegeik is szeretnének megszabadulni – bár egyelőre nehéz ezeket helyettesíteni. A helyettesítésre a legjobb esélye az úgynevezett D-vitamin analógoknak van, de ezek sajnos egyelőre drágábbak, mint a szteroidok – pedig azok sem olcsók.